Hälsa i ämnet idrott och hälsa.
2015 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Denna uppsats syftar till att undersöka hur lärare i Idrott och hälsa arbetar för att få fram hälsoaspekten i sin undervisning, hur den tillämpas och om det finns hinder för att undervisa i hälsa.
Syfte/ Frågeställningar
Hur ser Idrott och hälsa läraren på hälsoperspektivet och vilka faktorer kan påverka undervisningen?
Metod
Undersökningen genomförs med hjälp av kvalitativa intervjuer med 6 lärare i Idrott och hälsa verksamma på fyra grundskolor i Stockholmsomårdet. Det var enligt bekvämlighetsprinipen och intervjuerna tog ca 25-40 minuter.Analysen av materialet har utförts steg för steg, där underliggande värderingar, uppfattningar och antaganden, med hjälp av studiens centrala begrepp salutogena och patogena perspektiv i följd av läroplansteorier har använts.
Resultat/Slutsatat
Resultatet påvisar att lärarnas syn på hälsa är lika men att arbetssättet skiljer från lärare till lärare. Några av lärarna ansåg att begreppet inkluderades i samband med den fysiska träningen medan andra la vikt på teorilektionerna eller korta reflektioner, eller användning av loggböcker. Lärarna var överens om att den fysiska aktiviteten tar störts plats.
I det stora hela anser lärarna att det är svårt att definiera begreppet hälsa, då det är ett så brett ämne med många olika aspekter.
Samtliga lärare ser att hälsa utgör en viktig roll i undervisningen, och de anser att det är läraren som ansvarar för att eleverna får den kunskapen som krävs, men de är överens om att tidsaspekten blir ett stort hinder för att få tillräcklig undervisning i hälsa.
Place, publisher, year, edition, pages
2015. , p. 32
Series
Examensarbete ; 2012:184
National Category
Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-4284OAI: oai:DiVA.org:gih-4284DiVA, id: diva2:893565
Educational program
Physical Education Teaching
Supervisors
Examiners
Note
Studiegång Idrott, fritidskultur och hälsa. Ht 2012
2016-01-132016-01-122016-01-13Bibliographically approved