Syftet med studien var att undersöka om vårdpersonal använder fysisk aktivitet på recept(FaR) som behandling till personer med depression.
Frågeställningar:
Metod
Studien är gjord utifrån en kvalitativ metod och analyserad utefter en innehållsanalys. Intervjumetoden är av semistrukturerad art med en frågeguide på elva öppna frågor som underlag. Av de fyrtio kontaktade verksamhetschefer som i sin tur gick ut och frågade sina anställda om de var någon som ville ställa upp så intervjuades fyra stycken respondenter. Alla fyra informanterna var utbildade läkare inom allmänmedicin eller psykiatri som antingen arbetade inom primärvården (3) eller som specialist inom psykiatrin (1).
Resultat
Resultaten visar att alla intervjupersoner var positivt inställda till fysisk aktivitet som del i behandling till personer med depression. Även om själva FaR metoden ansågs som ett trubbigt och komplicerat verktyg så tyckte informanterna ändå att det gav positiva resultat för deras patienter att komma igång och aktivera sig. Det framkom att enklare budskap till vårdpersonal gällande de nationella riktlinjerna möjligen kan öka användningen av FaR för deprimerade inom hälso- och sjukvården, och på så sätt bidra till att fler patienter uppnår en förbättrad psykisk hälsa. I analysen framkom att de flesta hade många års erfarenhet av att arbeta med deprimerade.
Slutsats
Det kan rekommenderas att se över bristande rutiner i uppföljning med FaR för patienter som har depression samt en förenkling av journalinförandet och det digitala receptet. Med grund i denna studies resultat kan man dra slutsatsen att Socialstyrelsens nationella riktlinjer gällande personer med depression behöver lyftas fram och implementeras ytterligare i den svenska hälso- och sjukvården.