Viktigt om ungas fysiska aktivitet: recension av boken Young People, Physical Activity and the Everyday av Jan Wright & Doune Macdonald (red)
2012 (English)In: Idrottsforum.org/Nordic sport science forum, ISSN 1652-7224, no 18 aprilArticle, book review (Other academic) Published
Place, publisher, year, edition, pages
2012. no 18 april
Keywords [sv]
barn, ungdomar, fysisk aktivitet, vanor, vardag, motiv
National Category
Social Sciences
Research subject
Social Sciences/Humanities
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-4057OAI: oai:DiVA.org:gih-4057DiVA, id: diva2:845364
Note
Befinner man sig mitt i den moderna idrottsforskningens malström kan man frestas att tro att en dominerande del av ungdomsforskningen handlar om kropp, idrott och fysisk aktivitet. Så är det naturligtvis inte, det finns många angelägna aspekter av barns och ungdomars liv som behöver utforskas, och forskare i Norden och i hela världen studeras ungdomars IT-vanor, socialisationsmönster, missbruksbeteenden, sexualliv, övervikt och andra hälsorelaterade frågor, etc, etc. Men en inte ringa del av ungdomsforskningen ligger förvisso inom det viktiga området idrott, fysisk aktivitet, kropp och hälsa, vilket inte minst forumets recensionsverksamhet visar. Hur ska man få ungdomar att bli fysiskt aktiva? Varför är vissa fysiskt aktiva och andra inte? Det finns som sagt mycket forskning om detta, men i en ny antologi sammanställd av de två australiska forskarna Jan Wright, University of Wollongong, och Doune Macdonald, University of Queensland, Young People, Physical Activity and the Everyday (Routledge), har författarna lyckats hitta nya ingångar till problematiken som vidgar vår insikt. Inom ramen för forskningsprojektet ”Life Activity” har man fokuserat den plats och mening som fysisk aktivitet har i unga människors liv, och i de olika bidragen utforskas skillnader i ungdomarnas erfarenheter och förståelse av fysisk aktivitet beroende på deras sociala, kulturella och geografiska bakgrund, deras förmågor och deras sociala och personliga biografier. Vår recensent, Suzanne Lundvall, tänkte att hon läst allt om ungas aktivitetsvanor, men hon fann att just ”everyday”-aspekten i den nya boken gav nya infallsvinklar, och hon rekommenderar den såväl för den kvalitativa metodologin som för forskningens resultat.
2015-08-112015-08-112017-12-04Bibliographically approved