Ett Handslag för flickbandyn: en granskning av Handslagets betydelse för flickor inom föreningsverksamheten i svensk bandy
2006 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 poäng / 15 hp
Student thesisAlternative title
A Handshake for girls playing bandy : a study about the Handshakes significance for girls in associations playing bandy (English)
Abstract [sv]
Syfte och frågeställningar
Syftet med vår C-uppsats var att belysa Handslagets betydelse för de föreningarna som har beviljats medel för att satsa på flickors bandyspelande.
De frågeställningar vi följde var:
• Vad har föreningarna använt Handslagsmedlet till?
• Har det enligt föreningarna skett någon förändring inom flickbandyn efter Handslagssatsningen?
• Hur ser flickors villkor ut i de undersökta föreningarna?
Metod
Vi valde ett kvantitativt arbetssätt för att få fram information genom enkäter. Urvalet bestod av samtliga 31 föreningar som hade blivit beviljade handslagsmedel år 2 av SBF för att satsa på flickors idrottande. Till dessa skickades det ut enkäter med bifogat missivbrev. Här använde vi oss av fasta och öppna svarsalternativ för att få fram kvalitativ data. Utifrån analysen av det material vi fick fram via enkäterna valde vi därefter fem föreningar för djupintervjuer, vilka ägde rum per telefon och spelades in för att säkerställa informationen. Vi har även tagit del av litteratur i form av böcker, avhandlingar, artiklar och dokument avseende bland annat genusperspektivet, kvinnoidrottens utveckling ur ett historiskt perspektiv samt om jämställdhet. Detta för att kunna ge belägg för och koppla samman de analyser vi gör kring våra egna undersökningar.
Resultat och slutsats
Kortfattat har föreningarna använt medlen till inköp av material, resekostnader, subventionerade medlemsavgifter, istider, ersättning till ledare, utbildning av ledare, marknadsföring i form av utskick, bandyns dag, bandyskolor och prova på dagar etc. Det inköpta materialet ger t ex de flickor som inte redan har utrustning en chans att prova på att spela bandy. Nya möjligheter har skapats tack vare en förbättrad ekonomisk situation. Föreningarna uppgav att det generellt sett har ägt rum en positiv förändring vad gäller antalet flickor. Synen på flickverksamheten runt om i landet har förbättrats och flickorna har stärkt sin position vad gäller jämställdhet och ur ett genusperspektiv. Majoriteten av föreningarna har satsat på en ren flickverksamhet istället för att ha blandat pojkar och flickor. Flertalet av de intervjuade föreningarna hade överhuvudtaget ingen flickverksamhet före Handslaget. Handslagssatsningen får betydelse då flickorna erbjuds bättre förutsättningar samt sätts i fokus. Detta har sammantaget gett flickorna en bättre situation ute i föreningarna.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Institutionen för idrotts- och hälsovetenskap , 2006.
Series
C-uppsats Sport Managementprogrammet ; 47:2006C-uppsats Tränarprogrammet ; 47:2006
Keywords [sv]
Tränarlänkbandy
National Category
Sport and Fitness Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-65OAI: oai:DiVA.org:gih-65DiVA, id: diva2:838
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
2007-02-012007-02-01