Vilka folkhälsovinster kan erhållas vid olika scenarier av ökad cykling i en storstadsregion?
Syfte: Ur såväl transport- och miljö- som folkhälsoperspektiv är det värdefullt att utveckla kunskap om potentialen att överföra bilresor för arbetspendling till cykelresor. Det är också angeläget att belysa hur detta kan leda till ökade nivåer av fysisk aktivitet och förbättrad luftkvalité, samt att analysera vilka hälsokonsekvenser en förbättrad luftkvalité det kan medföra inom hela befolkningen inom en storstadsregion.
För detta krävs att vitt skilda kompetenser samverkar. Man behöver till exempel kombinera kunskap om resmönster och färdvägsavstånd för olika kön och ålder, med kunskap om arbetsfysiologisk kapacitet och cyklisters beteende samt hur luftkvaliteten ter sig, hur den kan ändras, och vilka konsekvenser det får.
Genom ett unikt samarbete mellan Umeå Universitet, Stockholms Universitet, Stockholms miljöförvaltning, Gymnastik- och idrottshögskolan samt konsultföretaget WSP har vitt skilda kompetenser sammanförts för att belysa dessa frågeställningar i ett integrativt forskningsprojekt med Stor-Stockholm som studieområde. Projektet utvecklar dessutom även ny metodologisk kunskap som är av ett brett intresse för samhälls- och trafikplanering inom storstadsområden.