Syfte och frågeställningar:
Syftet med studien var att undersöka hur det är att leva med IBS. Om och i så fall hur livskvaliteten påverkas hos unga kvinnor ur ett hälsoperspektiv samt att utforska inställningen till fysisk aktivitet efter att de diagnostiserats med IBS. För att besvara syftet formulerades följande frågeställningar:
Påverkas livskvaliteten, hos kvinnor i 20-30 årsåldern diagnostiserade med IBS och i så fall
på vilket sätt ur ett hälsoperspektiv?
Vilken är de IBS-diagnostiserade kvinnornas inställning till fysisk aktivitet?
Metod:
För denna studie valdes en kvalitativ metod genom intervjuer. Fem unga kvinnor med en medelålder på 25 år och diagnostiserade med IBS i snitt i 2,7 år har under intervju besvarat frågor om hur IBS påverkar deras livskvalitet samt deras inställning till fysisk aktivitet. Kriterierna för att medverka i studien var att vara kvinna mellan 20 och 30 år och diagnostiserad med IBS. Som intervjumodell användes en semistrukturerad intervju med intervjuguide, förutbestämda ämnesområden och öppna frågor, detta för att möjliggöra följdfrågor och uttömmande svar.
Resultat:
Samtliga kvinnor som medverkade i studien anser att IBS påverkar deras livskvalitet. De upplever besvärande symtom samt att deras sociala liv och humör påverkas. Kvinnorna anser dock att de har lärt sig att leva med sin IBS. De har anpassat sitt liv efter sjukdomen och undviker sådant som de vet leder till besvär. Kvinnorna har en positiv inställning till fysisk aktivitet i allmänhet. I det akuta skedet, då smärtan och eventuella symtom redan utbrutit, undviks fysisk aktivitet av ett par av kvinnorna medan andra anser att lättare rörelse i form av exempelvis promenader har en hämmande effekt på symtomen.
Slutsats:
Studien tyder på att livskvaliteten påverkas av IBS men i vilken utsträckning livskvaliteten påverkas tycks dock skilja sig mellan enskild individ. Trots ett behov av anpassning av sina liv tycks kvinnorna ha accepterat sin sjukdom och lever vad de själva anser vara hälsosamma liv. Studien visar även att kvinnorna anser att fysisk aktivitet är viktigt för välmående i sig, vilket också påverkar deras IBS. Dock skulle de sannolikt utföra samma mängd och typ av fysisk aktivitet även om de var friska.
2014.