Att gråta i en Jaguar: en sambandsstudie mellan upplevd hälsa och faktorerna inkomst, utbildning samt civilstånd hos äldre
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte
Syftet med denna studie var att undersöka samband mellan utbildning, civilstånd och inkomst gentemot upplevd fysisk och psykisk hälsa.
Metod
Undersökningen är en kvantitativ enkätstudie där totalt 525 individer ingick framförallt från Lidingö, Täby, Haninge, Östermalm och Solna. Åldern på individerna varierade mellan 37 och 89 år och medelåldern var 70,3 år (± 6,6), där cirka en tredjedel var män och två tredjedelar kvinnor. Samtliga har fått besvara frågor med fasta svarsalternativ kring deras upplevda fysiska (kroppslig) samt psykiska (själslig) hälsa och faktorerna inkomst, civilstånd samt utbildningsnivå. Därefter analyserades resultaten för att finna eventuella samvariationer mellan den upplevda hälsan och de specifika faktorerna. Samtliga deltagare har själva ansökt om att få vara med i ett projekt kring hälsa i Gymnastik- och idrottshögskolans regi.
Resultat
Signifikanta samvariationer fanns mellan upplevd fysisk och psykisk hälsa samt civilstånd där hög hälsa korrelerade med att leva i ett förhållande. I förhållande till inkomstnivå fanns tendenser till samband (dock utan signifikans) där en viss ökning av den upplevda fysiska samt psykiska hälsan noterades för varje inkomstintervall (låg, medel och hög), i synnerhet gentemot den psykiska hälsan. Utbildningsfaktorn visade inga signifikanta samband med grad av upplevd hälsa bland deltagarna.
Slutsats
Studiens hypotes om en positiv samvariation mellan den upplevda hälsan och samtliga tre livsfaktorer visade sig inte stämma fullt ut för denna grupp med företrädesvis äldre. Den faktor som signifikant korrelerade med upplevd hälsa var civilstånd. Även inkomst visade sig ha tendensen (dock ej signifikant) till ett visst samband med de skattade hälsoparametrarna för den undersökta gruppen. Det är möjligt, med använda arbetsmetoder, att starkare samband skulle fås fram på ett mer slumpmässigt urval av befolkningen. Studien ställer jämväl nya frågor om huruvida sambandet för undersökta faktorer i förhållande till upplevd hälsa eventuellt skiljer sig för olika åldersgrupper.
Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Series
Examensarbete ; 2013:107
Keywords [en]
self rated health, income, education, marital status, happiness, SWB, subjective well-being, social support, factors influencing well-being, marriage, psychological health, physical health
Keywords [sv]
upplevd hälsa, inkomst, utbildning, civil status, civilstånd, utbildning, äldre, pensionärer
National Category
Public Health, Global Health and Social Medicine
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-3139OAI: oai:DiVA.org:gih-3139DiVA, id: diva2:679175
Educational program
Physical Education Teaching
Supervisors
Examiners
2013-12-132013-12-132025-02-20Bibliographically approved