Nationella rekommendationer för fysisk aktivitet: En kvantitativ studie om medvetenhet och aktivitetsmönster hos unga vuxna
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte och frågeställningar
Syftet är att undersöka hur nationella rekommendationer för fysisk aktivitet återspeglas i aktivitetsmönster hos vuxna Facebook-användare mellan 18 och 30 år.
- Hur är kunskapsnivån rörande de nationella rekommendationerna för fysisk aktivitet hos vuxna Facebook-användare mellan 18 och 30 år?
- Hur stor andel av vuxna Facebook-användare mellan 18-30 år uppnår nationella rekommendationer för fysisk aktivitet utifrån självskattning?
- Hur ser sambandet ut mellan kunskap om nationella rekommendationer för fysisk aktivitet och vuxnas aktivitetsmönster hos vuxna Facebook-användare mellan 18-30 år?
Metod
Metoden var en kvantitativ studie som genomfördes med en webbenkät på det sociala nätverket Facebook. Urvalet var vuxna mellan 18 och 30 år. Studien genomfördes under tre veckor och länken till enkäten delades från fyra Facebookkonton som tillhörde två studerande kvinnor och två yrkesverksamma män. Enkäten undersökte aktivitetsmönster och kunskap om nationella rekommendationer för fysisk aktivitet. Frågorna hämtades från IPAQ, GIH:s hälsoenkät samt egenutformade frågor. Resultaten analyserades i Statistica 64 genom deskriptiv analys, t-test, envägs ANOVA och Spearman test.
Resultat
Resultatet visade att 52 procent av deltagarna angav att de inte visste vilka de nationella rekommendationerna var, trots detta valde 65 procent av dessa rätt rekommendation av olika alternativ. Det var 93 procent som uppnådde rekommendationerna enligt självskattning. Sambandet mellan kunskap och aktivitetsmönster pekade på att om en person visste vilka rekommendationerna för fysisk aktivitet var, ansåg denne sig enligt självskattning mer aktiv räknat utifrån MET:s minuter per vecka.
Slutsats
Det går enligt studien att se en återspegling av de nationella rekommendationerna för fysisk aktivitet i vuxnas aktivitetsmönster. På grund av olika påverkansfaktorer går det dock inte att dra några generella slutsatser för hela målgruppen. Studien visar att det ur ett hälsoperspektiv finns behov av mer riktad information till den aktuella målgruppen om vardagsmotionens betydelse för hälsa och fysiskt välmående.
Place, publisher, year, edition, pages
2013. , p. 37
Series
Examensarbete ; 2013:6
Keywords [sv]
Aktivitetsvanor, riktlinjer för fysisk aktivitet, motion, kännedom och hälsotillstånd.
National Category
Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-2966OAI: oai:DiVA.org:gih-2966DiVA, id: diva2:658645
Subject / course
Hälsopedagog
Educational program
Sports Science and Health Science
Supervisors
Examiners
2013-10-232013-10-222013-10-23Bibliographically approved