Syftet med detta arbete var att studera och analysera hur lärare inom skolan arbetar för att skapa ett livslångt intresse för fysisk aktivitet och hälsa hos eleverna. Syftet var dessutom att undersöka om lärarna har några förslag på hur man kan utveckla de olika momenten inom idrott och hälsa för att främja en livslång, aktiv livsstil hos eleverna. För att uppfylla syftet med arbetet utgick jag från följande frågeställningar: Vad innebär ett livslångt lärande för respondenterna? Hur arbetar lärare i idrott och hälsa för att utveckla de olika momenten i syfte att främja elevernas livslånga lärande om fysisk aktivitet och hälsa? Har de några specifika undervisningsstrategier för att uppnå detta?
Vald metod för arbetet var av kvalitativ karaktär bestående av intervjuer. Fyra verksamma lärare i högstadiet och gymnasiet som undervisar i idrott och hälsa utgjorde arbetes respondenter. Intervjuerna spelades in och transkriberades för att sedan analyseras utifrån ett idrottsdidaktiskt och bildningsperspektiv.
Huvudfynden i resultatet visar att lärarna anser att grunden till en livslång aktiv livsstil bör etableras på lektionerna i idrott och hälsa. För att uppnå detta mål, en livslång aktiv livsstil, använder sig lärarna av en rad strategier. Strategierna går ut på att skapa meningsfulla och roliga lektioner. Aktiviteterna skall vara lätta att överföra till vuxen ålder och bör skapa en trygghet hos eleverna. Dessutom ska eleverna trivas i gruppen. För att nå alla elever bör man som verksam idrottslärare arbeta med metodik, progression och på rätt nivå. Lärarna lyfter även idrottsämnets olika moments styrkor och utvecklingsaspekter i syfte att stimulera elevernas livslånga intresse.
Slutsatsen är att lärare i idrott och hälsa bör betrakta och rikta ett större fokus mot de fysiska aktiviteter som är vanliga bland vuxna samt att försöka ge eleverna positiva, trygga och meningsfulla upplevelser av detta. Lärarna bör dessutom utveckla de aspekter som stimulerar det livslånga lärandet. Därmed antar man en ståndpunkt för fysiska aktiviteten ur ett livslångt perspektiv.
Studiegång Idrott, fritidskultur och hälsa. Ht 2012