Vad är bra undervisning?: vad elever i högstadiet anser om undervisningen i Idrott och Hälsa
2013 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med studien är att undersöka hur en god undervisningsmiljö ser ut. För att uppfylla mitt syfte kommer jag att undersöka högstadieelevers syn på ämnet Idrott och Hälsa.
Studien fokuserar på vilken sorts undervisning som elever anser är meningsfull samt vad den undervisningen innehåller. Undersökningen syftar även till att undersöka om elevers syn stämmer överens med läroplanens mål. Studiens frågeställningar är:
- Vad är elevers syn på bra undervisning?
- Vad innefattar en bra undervisning?
- Finns det samband mellan hur elever ser på vad en bra undervisning är och läroplanens mål?
Inför studien har jag fördjupat mig i Aaron Antonovskys teorier kring KASAM samt litteratur gällande studiens ämne. Den metod som tillämpats är kvalitativa intervjuundersökningar. Syftet med detta var att ta reda på elevers syn på idrottsundervisningen i högstadiet. I studien intervjuades åtta elever i högstadiet. Intervjufrågorna fokuserade på frågor innehållande vad bra undervisning i Idrott och Hälsa är samt vad den innefattar. Utöver detta ingick även delar utifrån KASAM:s tre delkomponenter: Att ha begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Efter insamlat och transkriberat material kunde syfte och frågeställningar besvaras samt diskuteras i relation till teoretiskt perspektiv, litteratur och tidigare forskning.
Intervjuerna visar att eleverna anser att Idrott och Hälsa främst handlar om att ha roligt samt att de känner sig delaktiga och engagerade på lektionerna. Flertalet ansåg även att de behövde få mer förståelse för innehållet för att kunna känna att ämnet hade relevans. Det framkom likaså att läraren roll var central på så sätt att han/hon har ansvar att forma undervisningen så att den passar alla. En bra undervisning i Idrott och Hälsa innefattar enligt eleverna mycket rörelse, samt att den måste vara varierad. Reflektion ansågs även relevant, där de helst ville diskutera innehållet samt ha en gemensam frågestund. Studiens resultat visar på att hälften av eleverna känner sig bekväma med läroplanen, varav resterande hälften känner det motsatta. Dock visar resultatet på att det eleverna talar om gällande bra undervisning, stämmer överens med läroplanens tankar kring om ämnet.
Place, publisher, year, edition, pages
2013. , p. 43
Series
Examensarbete ; 2012:199
Keywords [sv]
KASAM, didaktik, upplevelsebaserat lärande, idrottsundervisning, skola
National Category
Sport and Fitness Sciences Pedagogy Didactics Pedagogical Work Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-2674OAI: oai:DiVA.org:gih-2674DiVA, id: diva2:603503
Subject / course
Idrott
Educational program
Physical Education Teaching
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
Note
Studiegång Idrott, fritidskultur och hälsa. Ht 2012
2013-02-062013-02-062013-02-06Bibliographically approved