Barns lek och fysiska aktivitet på skolgården: En studie om betydelsen av två skogårdars utformning
2012 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Sammanfattning
Syfte och frågeställningar
Syftet med denna studie är att undersöka vilken betydelse skolgårdarnas utformning har avseende lek och fysisk aktivitet för elever i årskurs F-3 på två skolor.
- Hur bidrar skolgården till lek och fysisk aktivitet?
- Hur upplever läraren att skolgården fungerar för utomhusaktiviteter?
Metod
Undersökningen genomfördes med hjälp av metoderna observation och intervju på två skolor i Stockholm, en skola i västra respektive östra Stockholm. Skolorna kallas Västskolan och Östskolan i detta arbete. Två raster på Västskolans gård och två raster på Östskolans gård observerades. Totalt intervjuades två lärare i idrott och hälsa, en lärare på respektive skola, som är involverad i rastverksamheten. Läraren Vera arbetar på Västskolan och läraren Olga arbetar på Östskolan.
Resultat
Västskolan är liten till ytan med varierad utemiljö. Skolan har lite lekredskap tillgängligt för eleverna. De olika platserna på skolgården inspirerade barnen till en viss sorts aktivitet. Vera på Västskolan tycker att skolgården är dåligt utrustad med fasta redskap och att den har för lite öppna asfaltsytor men hon tycker att gården bidrar till lek och fysisk aktivitet till viss del.
Östskolan är stor till ytan med mycket varierad utemiljö. Skolan har många lekredskap tillgängligt för eleverna. De olika platserna på skolgården inspirerade barnen till olika aktivitet. Olga på Östskolan tycker att gården är fantastisk med mycket varierad miljö och stora ytor samt att gården bidrar till lek och fysisk aktivitet.
Slutsats
Det är viktigt med en stor skolgård med variationsrik miljö. Att det finns roliga, fasta redskap som är utplacerade på gården är bra för de kan aldrig försvinna samt vikten av ett bra utlåningssystem av lösa redskap är oerhört betydelsefullt. Slutsatsen är att en bra skolgård har en variationsrik miljö och har mycket olika lekredskap vilket skapar goda förutsättningar för lek och fysisk aktivitet hos eleverna, alltså rörelseglädje.
Place, publisher, year, edition, pages
2012.
Series
Examensarbete ; 2012:137
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-2548OAI: oai:DiVA.org:gih-2548DiVA, id: diva2:577151
Educational program
Physical Education Teaching
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2012-12-142012-12-142012-12-14Bibliographically approved