Syfte och frågeställningar
Syftet med studien är att undersöka hur verksamma lärare upplever och förhåller sig till sociala medier i förhållande till sin yrkesroll.
Metod
Intervjuer har gjorts med sex verksamma nyutexaminerade lärare. Studien är kvalitativ och har analyserats ur ett läroplansteoretisk perspektiv.
Resultat
Det är stor skillnad i vilka sociala medier lärare använder för olika syften, vissa använder man privat och andra använder man i sin yrkesroll. De anser att sociala medier i yrkesrollen skulle vara ett bra verktyg för att skapa relationer till eleverna i skolan, men ingen av dem jobbar på detta sätt. De upplever också att sociala medier medför en risk för exponering som de oroas över. När det kommer till olika etiska dilemman som lärare kan ställas inför resonerar lärarna väldigt olika i hur man ska förhålla sig till dessa. Resonemangen skiljer sig beroende på vad man anser ingår i ens yrkesroll eller ej, samt vilken form av ansvar man känner för eleverna.
Slutsats
Studien har visat att lärare förhåller sig på väldigt olika sätt till användandet av sociala medier i yrkesrollen. De upplever och förhåller sig främst till sociala medier som något man använder i privatlivet och de har en gemensam bild av hur man inte får använda sociala medier som lärare. De sociala medier man använder i yrket är bara mail och lokala webplattformar och lärarna upplever att det finns en risk för exponering i samband med sociala medier som inte gynnar deras arbetsroll. Detta material är inte genererbart utan svarar endast för de informanter som ingick i studien.
Studiegång Idrott, fritidskultur och hälsa. Vt 2012