Sammanfattning
Syfte och frågeställningar
Syftet med studien var att ta reda på hur olika unga kvinnliga fotbollsspelare upplever att deras självkansla påverkar deras agerande i grupper.
Frågeställningarna var:
• Vad upplevs främja/hämma självkänslan hos individerna under idrottsaktiviteterna med laget?
• Vilket/vilka beteenden upplever deltagarna visar på bra/dålig självkänsla?
• Hur påverkas den prestationsbaserade självkänslan av mot- och medgångar samt konflikter som det egna laget kan hamna i?
• Hur ser deltagarna på den egna gruppen i förhållande till SIT (Social Identitets Teori) (Tajfel 1974) där individer har en tendens till att nedvärdera andra grupper och skilja den egna gruppen från andra?
Metod
För att undersöka detta genomfördes intervjuer med fyra unga damfotbollsspelare från en förortskommun till Stockholm. Intervjuerna genomfördes individuellt med varje individ på en avskild plats som deltagarna själva fått välja. Svaren i intervjuerna analyserades och kategoriserades för att besvara frågeställningarna.
Resultat
Det framkom att individerna upplever att interaktion med andra tyder på bra självkänsla och att motsatsen, att dra sig undan, visar pa dålig självkänsla. Deltagarna upplevde att de själva påverkade gruppen och att gruppen påverkade dem. Personer i omgivningen upplevdes påverka självkänslan positivt framförallt genom att bekräfta varandra eller genom att vara ett stöd och ge råd, men också negativt genom att ignorera. Deltagarna hade olika upplevelser av hur medgångar, motgångar och konflikter påverkade laget. Alla deltagarna i studien hade vid något tillfälle jämfört sitt lag med ett annat, vilket de gjort i syfte att stärka sig själva genom den egna gruppen.
Slutsats
Denna studie ha visat att deltagarna i studien upplever att deras självkänsla påverkar deras beteende i en del situationer och grupper och att den inte påverkar i andra grupper och situationer. Studien visar ocksa att gruppen kan påverka deltagarnas självkänsla. Vad som har betydelse för vårt agerande är både vår självkänsla, vår sociala identitet, hur väl vi identifierar oss med gruppen och hur gruppmedlemmar påverkar var självkänsla. Därför är det svårt att säga att ett visst beteende och en viss självkänsla bestämmer hur vi agerar. Det är individuellt hur detta upplevs.
2012. , p. 37