När lär man sig att man lär sig?: en kvalitativ studie om feedback vid GIH
2011 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte och frågeställningar:
Syftet med studien är att undersöka lärares syn på feedback i lärarutbildningen vid Gymnastik och idrottshögskolan (GIH).
- Vilken funktion har feedback enligt lärarna?
- Hur anser lärarna att de använder feedback i sin undervisning?
- Hur undervisas det om feedback i lärarutbildningen enligt lärarna?
Metod:
I studien har vi använt oss av kvalitativa intervjuer som har varit av halvstrukturerad karaktär. Urvalet bestod utav sex lärarutbildare på GIH som alla undervisar i olika ämnen och kurser. Intervjuerna genomfördes på GIH och spelades in med diktafon. Därefter transkriberades intervjuerna ordagrant för analys och bearbetning.
Resultat:
Enligt vår studie tycker lärarna vid GIH att feedbackens funktion är att hjälpa studenter att utvecklas och nå mål. Lärarna anser också att feedback kan användas för att öka självkänslan och motivationen. Samtliga lärare menar att de använder feedback i sin undervisning genom att verbalisera den löpande men också genom att ge skriftliga kommentarer på studenternas inlämnade arbeten. Dessutom använder sig alla lärare av metoden att studenterna får ge varandra feedback i undervisningen. De tycker att studenterna ska hämta inspiration från deras lektionsupplägg och därigenom lära sig om feedback, dock nämner de att de antagligen inte tydliggör detta tillräckligt för studenterna. Merparten av lärarna vi har intervjuat tycker att de undervisar för lite om feedback och anser även att det generellt behandlas för lite i lärarutbildningen vid GIH i Stockholm.
Slutsats
Lärarna vid GIH ger studenterna feedback och tror att de undervisar om feedback, men vi anser enligt vår studie att de inte tydliggör undervisningen om feedback i tillräcklig omfattning. Att använda feedback betyder inte att man undervisar om det. Medvetenheten kring feedback vid GIH kan förbättras både för lärare och studenter. Detta skulle kunna göras genom att tydliggöra den och låta feedback bli en viktig del i undervisningen, något som skulle kunna leda till att studenterna, framtidens idrottslärare, är bättre rustade inför sin kommande profession.
Place, publisher, year, edition, pages
2011.
Series
Examensarbete ; 2011:152
Keywords [sv]
feedback, lärarutbildningen, GIH
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-2074OAI: oai:DiVA.org:gih-2074DiVA, id: diva2:474029
Educational program
Physical Education Teaching
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2012-01-102012-01-092012-01-10Bibliographically approved