Lärarens syn på samundervisning i ämnet idrott och hälsa
2011 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte med denna undersökning var att få reda på vilken inställning lärare har till samundervisning i ämnet idrott och hälsa. Mina frågeställningar är vad som är nackdelarna och fördelarna med samundervisning, enligt lärarna. Vilka pedagogiska och didaktiskt ställningstaganden lärarna gör och hur de planerar lektioner med samundervisning på bästa sättet. För att kunna ta reda på detta har jag valt att använda mig av intervjuer. Jag intervjuade 5 lärare i Haninge kommmun, som alla undervisar I skolor med årskurs 6-9. Innan inlämningen av denna uppsats kontaktade mig en av lärarna och ville inte vara en del av studien längre så studien omfattar 4 lärare, varav tre kvinnor och en man.
Svaren som jag fick av lärarna var väldigt lika varandra, alla hade en väldigt positiv grundinställning till samundervisning i ämnet idrott och hälsa. De tyckte att det är nyttigt för eleverna att lära sig att acceptera varandra och att samarbeta. Dock fanns det några punkter som de tyckte var negativa, som till exempel att pojkar tar alldeles för mycket plats på lektionerna och pga. klassstorleken är det nästan omöjligt att se alla elever. När det gäller de didaktiska ochpedagogiska ställningstaganden,var lärarna också nästan överens. Alla försöker vara tydliga och anpassa rösten efter gruppstorleken, samtidigt som de försöker vara bra förebilder till eleverna och ser de som just eleverna och inte som kön.
När det gäller planering av lektionerna så tyckte några lärare att alla moment lämpade sig för samundervisning, det kräver bara lite mer av en som lärare och de andra lärarna tyckte att tävling lämpar sig minst av allt för samundervisning. Det är mycket bättre med fria lektioner och olika stationer där eleverna får välja själva hur länge de ska träna och testa.
I diskussionen visar författaren att själva genus konstruktionen i vårt samhälle ligger till grund för de olika förväntningar och prestationer av flickor och pojkar.
Slutsatsen i denna studie är att samundervisning är bra för eleverna enligt lärarna men att det kräver mycket av en som lärare för att få det att fungera.
Place, publisher, year, edition, pages
2011. , p. 35
Series
Examensarbete ; 2011:36
National Category
Sport and Fitness Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-1850OAI: oai:DiVA.org:gih-1850DiVA, id: diva2:429106
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
Note
Studiegång Idrott, fritidskultur och hälsa. Vt 2011
2011-08-012011-07-032011-08-01Bibliographically approved