Psykisk hälsa och naturvistelse: en intervjustudie med studenter/gymnasister i Stockholms län
2011 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Sammanfattning
Syftet med denna studie var att undersöka huruvida den psykiska hälsan påverkas av vistelse i naturmiljö jämfört med stadsmiljö. Vidare var syftet att undersöka om sinnestillståndet och även koncentrationsförmågan ser olika ut i de olika miljöerna. Slutligen undersöktes även respondenternas uppfattning om vikten av vistelse i de olika miljöerna för psykisk hälsa och välmående.
Frågeställningar:
- Hur påverkas sinnestillståndet av vistelse i naturmiljö respektive stadsmiljö?
- Hur påverkas koncentrationsförmågan av vistelse i naturmiljö respektive stadsmiljö?
- Hur viktig är naturmiljö respektive stadsmiljö för känslan av psykisk hälsa och välmående?
Metoden vi använt är fältstudie, i form av promenader med paus för lösande av "tankenötter", det vill säga diverse problem som löses genom logiskt tänkande och tolkning, följt av en semistrukturerad intervju med åtta studenter/gymnasister från Stockholms län, varav två män och sex kvinnor i åldrarna 16-30. Intervjuerna spelades in på diktafon, efter vilka materialet transkriberades och mailades ut till respektive respondent för eventuella korrigeringar och godkännande.
Resultatet av studien visar på att samtliga respondenter känner att naturmiljön erbjuder avslappning och återhämtning samt bidrar till att de känner sig piggare jämfört med stadsmiljöns mer hektiska och händelserika miljö. De flesta ansåg dock att det var skönt att komma ut och promenera oavsett miljö. Majoriteten kände att de förbättrade koncentrationsförmågan i naturmiljön och att det var lättare att fokusera på de "tankenötter" som skulle lösas där, jämfört med i stadsmiljön. Samtliga respondenter anser att båda miljöerna är viktiga för deras välbefinnande och att en balans mellan båda är att föredra, samtidigt som de anser att naturen ger dem en bättre känsla av psykisk hälsa och välmående.
Vår slutsats är att sinnestillstånd, koncentrationsförmåga samt känsla av psykisk hälsa och välmående påverkas positivt av vistelse i naturmiljö då den främjar lugn, avslappning och återhämtning jämfört med stadsmiljön som ökade närvaron och stressgraden genom att det fanns desto fler intryck, stimuli och störningsmoment i omgivningen. Vi anser därför att naturen bör utnyttjas mer då den absolut är en varaktig och hälsofrämjande miljö.
Place, publisher, year, edition, pages
2011.
Series
Examensarbete ; 2011:1
Keywords [sv]
Psykisk hälsa, Naturvistelse, Folkhälsa, Hälsa, Stress, Friluftsliv, Naturmiljö, Stadsmiljö
National Category
Applied Psychology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-1838OAI: oai:DiVA.org:gih-1838DiVA, id: diva2:425022
Educational program
Sports Science and Health Science
Uppsok
Medicine
Supervisors
Examiners
2011-06-202011-06-202011-06-20Bibliographically approved