LIV 2000; syfte och frågeställningar
LIV 90-studien avspeglade för första gången motionsvanor, fysisk status och övergripande hälsostatus i en väl definierad grupp av hela svenska befolkningen. Följaktligen ledde de resultat som LIV 90-studien redovisade till en rad direkta, centrala och övergripande frågor rörande vilka förändringar av det i många avseenden turbulenta 1990-talet som kunde iakttas i den svenska befolkningen vad gäller fysisk aktivitet, levnadsvanor, fysisk kapacitet och hälsotillstånd. Dessutom finns ett intressant perspektiv att jämföra hur den fysiska aktivitetsgraden, prestationsförmågan och hälsorelaterade variabler ser ut i samma ålderskohort med 10 års mellanrum.
I stort sett sammanfaller undersökta variabler i LIV 2000 av naturliga skäl med den tidigare LIV 90-studiens, men vissa enkätfrågor har med erfarenheter från denna och andra studier, och den forskning som därefter bedrivits, ytterligare preciserats. Det gäller framförallt frågor om den totala fysiska aktiviteten samt frågor som rör inställning till den egna kroppen, den fysiska förmågan liksom frågor om hinder och förutsättningar att ägna sig åt motion. För att säkerställa möjligheterna att studera trender och eventuella förändringar i befolkningen under 1990-talet var designen och genomförandet av LIV 2000 studien i stort sett identisk med LIV 90. Förutom ett samlat tabellverk över de ingående undersökningsvariablerna i LIV 2000-studien (Bilaga B.1), belyser denna rapport mer specifikt följande områden och frågeställningar:
I. Omfattning och inriktning av den vuxna befolkningens motionsvanor samt totala fysiska aktivitet. Hur många är motionärer? Hur många är tillräckligt fysiskt aktiva? Motionär och fysiskt aktiv – är det samma sak?
II. Fysisk prestationsförmåga; kondition, balans, ben- och bukmuskelstyrka. Hur skiljer det mellan könen och olika åldrar? Hur många har en låg fysisk prestationsförmåga?
III. Psykisk och fysisk hälsa. Hur är den upplevda hälsan? Och hur är den metabola hälsan? Hur många har en samlad metabol riskbild?
IV. Förändringar och trender av motionsvanor, total fysisk aktivitet, fysisk prestationsförmåga, livsstil och hälsotillstånd mellan LIV 90 och LIV 2000. Vad hände mellan 1990 och början av 2000-talet? Vilka hälsomässiga riskgrupper finns i befolkningen?
Innehåll
1. Bakgrund
2. Metod och genomförande
3. Deltagare
4. Motionsvanor och fysisk aktivitet
5. Fysisk prestationsförmåga
6. Hälsa
7. LIV 90 och LIV 2000 - Vad har hänt över 10 år?
8. Sammanfattning
B. 1 Tabellverk
B. 2 Enkät och testprotokoll
Stockholm: Gymnastik- och idrottshögskolan , 2011. , p. 120