Idrottslärares informationsbehov i yrkeslivet
2010 (Swedish)Report (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]
Syftet med undersökningen var att studera och dokumentera idrottslärares yrkesrelaterade informationsbehov och informationsanvändning. Till detta använde vi följande frågeställningar:
- Vilka läromedel använder lärare i idrott och hälsa i sin undervisning och hur får de tag på nytt material?
- Vilka informationskällor använder lärare i idrott och hälsa i sin kompetensutveckling?
Konkret ville vi använda resultatet till att implementera yrkesrelevant informationssökning i bibliotekets undervisning av lärarstudenterna vid GIH, samt utveckla GIH bibliotekets webbplats med information om användbara resurser för idrottslärare.
Metoden vi använde var enkätundersökning med hjälp av ett webbenkätverktyg. Vi fick in svar från 122 lärare i idrott och hälsa.
Resultaten visade att det material som flest lärare (74%) använde i undervisningen är sådant som de fick under sin lärarutbildning. 69% av lärarna i vår undersökning använde läroböcker i undervisningen i idrott och hälsa. Att använda bibliotek var däremot inte vanligt. För att hitta nytt material till undervisningen sökte 81% av lärarna på webben, främst genom Lektion.se och Google. 78% angav kurser och konferenser som källa till nytt material. Vad gäller informationskällor för den egna kompetensutvecklingen angav flest lärare (87%) att de läste facktidskrifter, där den vanligaste tidskriften var Idrott & hälsa. Många av lärarna var medlemmar i nätverk för idrottslärare och hade deltagit i kurser och konferenser för sin kompetensutveckling under det senaste året. Att prenumerera på nyhetsbrev eller att ha nyhetsbevakning (RSS) på någon webbsida eller blogg var inte lika vanligt.
Ett framträdande resultat av undersökningen var att så många av lärarna efterlyste samlade övningsbanker med s.k. "tips och trix" att kunna använda som inspirationskälla i undervisningen. Detta lärarnas upplevda behov av praktiskt tillämpbart material kan ställas mot det faktum att lärarutbildningens akademiserats och att man efter genomgången högskoleutbildning, enligt högskolelagen, förväntas kunna söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå samt följa kunskapsutvecklingen inom sitt yrke och ämnesområde. Att under utbildningstiden visa på möjligheten att bevaka olika källor ser vi som ett sätt att underlätta för lärarstudenterna att följa kunskapsutvecklingen i deras kommande yrkesliv.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH , 2010. , p. 24
Series
Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa ; 2010:1
Keywords [sv]
idrottslärare, lärare i idrott och hälsa, informationssökning, informationsbehov, kompetensutveckling, fortbildning, undervisningsmaterial
National Category
Other Social Sciences not elsewhere specified
Research subject
Social Sciences/Humanities
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-1650OAI: oai:DiVA.org:gih-1650DiVA, id: diva2:379729
2010-12-192010-12-192023-06-16Bibliographically approved