"We are all the same": En kvalitativ studie om hälsa bland ungdomar med rörelsehinder i Kenya och Sverige
2024 (Swedish) Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte och frågeställning
Syftet med denna studie är att undersöka eventuella skillnader av hur ungdomar medrörelsehinder upplevs, hur de anser att de blir behandlade och hur de blir påverkade av sitt rörelsehinder beroende på om de är födda i Sverige eller Kenya.
- Hur blir ungdomar med rörelsehinder påverkade av sitt handikapp?
- Hur upplever ungdomar med rörelsehinder att de blir behandlade?
- Hur ser omgivningen på ungdomar med rörelsehinder?
Metod
Studien har använt sig av intervjuer för att dyka på djupet och undersöka upplevelser av attleva med ett rörelsehinder. Totalt har 5 ungdomar intervjuats och tre vuxna som jobbar medungdomar som har rörelsehinder i olika utsträckningar. Intervjuerna har utförts i landet somungdomarna och de vuxna befunnit sig i, de har skett enskilt och i Kenya var en tolknärvarande för att underlätta intervjun. Det har skapats en intervjuguide (bilaga 1 och 2) utifrån frågeställningarna som följts genom intervjuerna, följdfrågor har förekommit i de måndet varit intressant och lämpligt för att ge utrymme till utvecklade svar.
Resultat
Studien har visat på skillnader i upplevelser och stigmatisering i de olika länderna.Ungdomarna i de båda länder har liknande upplevelser men de vuxnas upplevelser skiljer sig åt. I Kenya finns en tydlig stigmatisering och landet har inte kommit lika långt i sitt arbete förfunktionsnedsatta. Sverige är ett mer välutrustat land men har problem inom välfärd och det finns även en stigmatisering om att rörelsehindrade är mindre intellektuella än personer utanr örelsehinder.
Slutsats
I helhet visar studien på skillnader mellan länderna men även likheter. Båda länder harsvårigheter när det kommer till funktion av rörelsehjälpmedel i form av väder och infrastruktur. Båda grupper visar på stigmatisering i respektive länder trots att denna stigmatisering skiljer sig åt. Den största skillnaden ses i ungdomarnas syn på sin omgivning och sitt eget rörelsehinder. Ungdomarna i Kenya berättade att de inte ansåg att deras rörelsehinder påverkade ungdomarna mycket, de berättade även att omgivningen både på barnhemmet och i respektive byar inte såg ungdomarna som annorlunda. Detta skiljer sig från de vuxnas intervjuer om hur personer med rörelsehinder blir behandlade och kan bero på deras omgivning och förutsättningar de får från barnhemmet.
Place, publisher, year, edition, pages 2024. , p. 37
Series
Examensarbete ; 2024:19
Keywords [sv]
Funktionshinder Rörelsehinder Afrika Sverige Kenya
National Category
Public Health, Global Health and Social Medicine
Identifiers URN: urn:nbn:se:gih:diva-8234 OAI: oai:DiVA.org:gih-8234 DiVA, id: diva2:1859828
Educational program Sports Science and Health Science
Supervisors
Examiners
2024-05-232024-05-222025-02-20 Bibliographically approved