Syftet har varit att undersöka om det finns samband mellan fysisk aktivitet och upplevda minnesproblem bland friska individer som är mellan 50 - 75 år, och om sambandet skiljer sig åt mellan äldre medelåldern och efter pensionen för friska individer.
Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie där en enkät med två validerade skalor användes, Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ-SF) och Memory Complaint Scale (MCS). Av 108 tillfrågade personer i åldrarna 50 – 75 år var det 94 som gav sitt samtycke och deltog i studien. Enkäten framställdes i enkätverktyget Sunet Survey och svaren bearbetades i analysverktyget Jamovi. Enligt IPAQ’s poängprotokoll delades svaren in i tre kategorier (Låg, Måttlig och Hög) för graden av fysisk aktivitet där MET-min/vecka (MET står för Metabolic Equivalent of Task) användes som mått på fysisk aktivitet, medan MCS (poäng) för varje individ räknades fram genom MCS’s poängprotokoll där MCS användes som mått på upplevda minnesproblem. Svaren delades även in i två olika åldersgrupper, grupp 64 år och yngre respektive grupp 65 år och äldre. Jamovi användes för att ta fram översikter över urvalet, medelvärden med standardavvikelser (SD) och spridningsdiagram med Spearman’s Rank-Order Correlation, för att se vilken styrka ett eventuellt samband har och om detta samband är statistiskt signifikant (p-värde <0,05). Mann-Whitney U-testet användes för åldersgrupperna för att se om de skiljer sig åt.
Sambandet mellan fysisk aktivitet och upplevda minnesproblem var svagt eftersom Spearman’s Rank-Order Correlation-koefficient, rho, var – 0,153 och sambandet var ej signifikant på grund av att p-värdet var 0,140.
Medelvärdet på MCS och medelvärdet på MET-min/vecka för åldersgrupperna visade på en nedåtgående trend till samband. Sambanden var svaga eftersom Spearman’s RankOrder Correlation-koefficient, rho, var - 0,163 för den yngre gruppen och - 0,137 för den äldre gruppen. P-värdet var ej statistiskt signifikant för någon av åldersgrupperna eftersom pvärdet för den yngre gruppen var 0,195 och p-värdet var 0,478 för den äldre gruppen. Mann Whitney U-testet visade inte på någon statistiskt signifikant skillnad mellan åldersgrupperna. Samtliga spridningsdiagram hade en negativt lutande korrelationslinje.
Det råder en tendens till att ju mer fysisk aktivitet desto färre upplevda minnesproblem. Däremot krävs troligen studier med fler deltagare för att eventuellt visa på ett statistiskt signifikant samband mellan fysisk aktivitet och upplevda minnesproblem.
2024.