Guiden förser dig och dina kollegor med resultat från den senaste utvärderingen av grundskolan ch med några vägledande resonemang för att inspirera samtalet. Vår förhoppning är att guiden eder till gemensam reflektion om den pedagogiska grundsynen hos enskilda lärare, arbetslag och mneslag. Guiden kan också ge tillfälle att reflektera över hur målen för undervisningen tformas och hur elevernas kunskaper utvecklas och bedöms. Meningen är att materialet även kan ungera som ett redskap för att utforska och reflektera över de egna ansträngningarnas resultat. Guiden utgår från den omfattande utvärderingen som Skolverket genomförde av grundskolans utveckling, Den nationella utvärderingen, 2003 (NU 03).
En nationell utvärdering är som ett flygfoto. Nyanser suddas ut. Vi ser berg och dalar, sjöar och älvar, stora samhällen och kogar. En och en annan motorväg kan framträda. De små kullarna, åarna och bäckarna, småstigarna ch människorna syns inte.
Vi tror att när man kontrasterar de stora bilderna med skolans eller ommunens unika lokala landskap kan nya mer eller mindre kända bilder av den egna verkligheten upptäckas. Ser man samma mönster i den enskilda skolan som i de nationella utvärderingarna?Vad är annorlunda? Skiljer sig landskapet mellan olika klasser? Kan skolan skapa en ny vision för tt få fler elever att utvecklas? Dessa är några av de frågor som guiden vill väcka.