Psykologisk trygghet inom gymnastik: En kvalitativ studie om rekommendationer i arbetet mot emotionella övergrepp
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte & Frågeställning
Studiens syfte var att ta reda på gymnasters beskrivning av trygga idrottsmiljöer, samt deras rekommendationer för att uppnå trygga idrottsmiljöer. Frågeställningarna var: Hur beskriver gymnaster trygghet? Hur beskriver gymnaster en trygg idrottsmiljö? Vilka rekommendationer ger gymnaster till tränare, gymnaster, föräldrar, organisationsledare och Svenska Gymnastikförbundet för att uppnå trygga idrottsmiljöer? Vilka rekommendationer ges i litteratur och tidigare forskning som kan kopplas till gymnasternas rekommendationer?
Metod
Studien är kvalitativ och har genomförts via intervjuer. Sex aktiva eller före detta elitgymnaster mellan 17–27 år deltog i studien, från disciplinerna manlig artistisk gymnastik, kvinnlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik och truppgymnastik. Intervjuguiden skrevs utifrån input från Svenska Gymnastikförbundet. Intervjuerna spelades in, transkriberades och analyserades. Analysen var en blandning av induktiv och deduktiv.
Resultat
Resultatet visade en beskrivning av otrygga och trygga idrottsmiljöer. Deltagarna beskrev att i en trygg miljö kan man vara sig själv, man är inte ensam och man har en god kommunikation. I en otrygg miljö är man rädd för att misslyckas och att vara sig själv. Fem huvudteman framkom utifrån intervjuerna; rekommendationer till tränare, till gymnaster, till föräldrar, till organisationsledare och till Svenska Gymnastikförbundet.
Slutsats
Resultatet visade att tränare upplevdes vara de som hade störst påverkan på att skapa en trygg idrottsmiljö. Resultatet visade även att det upplevs vara Svenska Gymnastikförbundet som har störst ansvar för att visa vad som accepteras inom gymnastik och vilken kultur man vill skapa. Det anses även vara deras ansvar att få fler gymnaster att vilja hålla på med gymnastik längre, och att välbefinnande ska prioriteras framför att nå prestation och resultat, för att skapa en tryggare idrottsmiljö.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 45
Series
Examensarbete ; 2021:93
Keywords [sv]
Psykologi, psykologisk trygghet, idrottsmiljöer, trygga idrottsmiljöer, otrygga idrottsmiljöer, gymnastik, truppgymnastik, artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, emotionella övergrepp, övergrepp, rekommendationer, svensk gymnastik, Svenska Gymnastikförbundet, tränarlänkgymnastik
National Category
Psychology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-6990OAI: oai:DiVA.org:gih-6990DiVA, id: diva2:1641203
External cooperation
Svenska Gymnastikförbundet
Educational program
Sports Science and Coaching
Supervisors
Examiners
2022-03-012022-03-012022-03-01Bibliographically approved