BAKGRUND
Idrottsskador är vanligt förekommande hos unga fotbollsspelande flickor och för att kunna förebygga skador är det viktigt att identifiera riskfaktorer. Tidigare forskning har föreslagit både interna och externa riskfaktorer för skador såväl som fotbollsspecifika faktorer. De fotbollsspecifika faktorer kan undersökas genom fysiska tester som mäter rörlighet och styrka. För att kunna säkerställa att testsvaren är så pålitligliga som möjligt föreslås att inter- och intrareliabilitet undersöks.
SYFTE
Syfte med denna studie var att undersöka inter-och intrareliabilitet på 15 tester som ingår i Karolinska football injury cohort-studiens baslinjemätning.
METOD
Studien genomfördes vid fyra tillfällen under liknande förhållanden. Sammanlagt fanns åtta teststationer och varje teststation hade en till två testledare, sammanlagt 12 personer. Deltagarna i studien var n=25 unga fotbollsspelande flickor, 14–16 år, och n= 22 högskolestudenter, 20-35 år. Deltagarna följde ett schema för i vilken ordning testerna skulle göras och fortsatte så tills alla testerna genomförts två gånger. Testerna bestod av styrka, uthållighet, koordination, koncentration samt rörlighet i fotled, knä, höft, bål och nacke. Mätningarna användes som underlag för beräkning av inter- och intrareliabilitet.
RESULTAT
Intrareliabiliteten var i 40 av 41 mätningar av unga fotbollsspelande flickor i 19 tester ”Substantial” till ”Almost Perfect” med Intraclass Correlation Coefficients (ICC) 0,60–1,00. Interreliabiliteten hos samma grupp flickor var i 19 av 33 mätningar av 22 tester ”Substantial till ”Almost Perfect” (ICC: 0,60–1,00).
Intrareliabiliteten i mätningarna av studenterna var i 41 av 41 mätningar av 19 tester ”Substantial” till ”Almost Perfect” (ICC 0,60–1,00). Interreliabiliteten för samma grupp i 27 av 32 mätningar av 22 tester var ICC: 0,60–1,00.
KONKLUSION
Resultatet från denna studie visar att majoriteten av testerna har tillfredsställande inter- och intrareliabilitet och kan användas till screening i studier inom idrottsmedicin.
2020. p. 29-
SFAIM:s Vårmöte, Svensk Förening För Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin, 26–27 mars 2020, Åre