Vill du vinna eller vara sist?: En studie om starter inom segling
2008 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Sammanfattning
Denna uppsats skrevs eftersom förbundsledningen hade uppfattningen att starterna var anledningen till att det inte blev mer medaljer på OS i Kina.
Syfte och frågeställning
Syfte:
Kartlägga några utvalda svenska elitseglares syn på vad, som är en bra start inom segling. Vilka parametrar anses påverka starten? Vad definierar en bra start? Hur tänker man och hur gör man fem stycken olika starter? Hur viktig var starten för att vinna medaljracen under OS i Kina 2008?
Metod
I studien intervjuades tre stycken seglare om hur de gör och tänker när de startar på olika platser på linjen. Sportchefen för Svenska Seglarförbundet intervjuades om hur han ser på starten. Videoanalyser av sju medaljrace från OS genomfördes för att bedöma hur avgörande starten är för den slutliga placeringen i mål.
Resultat
Förberedelser som man bör ta hänsyn till innan start är: Förberedelserna på land, ström/tidvatten, att vara ute i god tid, ta landmärke, kontrollera fördel, kant och vind. Definitionen på vad som är en bra start lyder som följande: En bra start är att ha en bra strategisk position och fri vind. Hur viktig var starten för att vinna medaljracen under OS i Kina 2008? Det har framkommit att ingen som var först över linjen vann tävlingen.
Slutsats
Slutsatsen av detta arbete är att det inte är det viktigaste att vara först över startlinjen. Det viktigaste är att vara väl förberedd inför starten och ha en strategi inför racet. En strategiskt rätt start ökar möjligheterna till vinst av racet.
Place, publisher, year, edition, pages
2008. , p. 52
Series
C-uppsats Tränarprogrammet ; 36:2008
Keywords
segling, starter, teknik, Tränarlänksegling
National Category
Sport and Fitness Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-515OAI: oai:DiVA.org:gih-515DiVA, id: diva2:139569
Presentation
(English)
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
2009-01-232009-01-232009-01-23Bibliographically approved