Sunt eller strunt: en innehållsanalys av två hälsotidningar
2008 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Sammanfattning
Syfte och frågeställningar
Syftet med uppsatsen är att undersöka vad hälsotidningar anser vara viktiga faktorer för att generera en god hälsa och vad en god hälsa innebär, samt om det har förändrats under en tioårsperiod. För att undersöka det har en innehållsanalys av två olika hälsotidningar genomförts. Frågeställningarna som undersökningen utgått ifrån är:
- Hur ser innehållet ut i tidningarna? Skiljer sig detta mellan år och mellan tidningarna?
- Vad har det man skriver om för vetenskaplig anknytning?
- Larmas det mer eller mindre idag än för tio år sedan?
- På vilket sätt kan innehållet i tidningarna kopplas till de ideal som råder i dagens samhälle?
Metod
Från år 1998 och 2008 har de tio första numren valts ut av tidningarnaHÄLSA och Må Bra . Fokus i undersökningen har legat på de artiklar som man gör reklam för på framsidan av tidningen. Rubrik och ingress har varit utgångspunkt men artiklarna har även skummats för att bedömning av vetenskaplighetsgrad. Artiklarna delades in i sju olika teman och vetenskaplighetsgrad har bedömts efter en tregradigskala. En bedömning av larmning/trend har också ägt rum. All data har kodats efter ett kodschema för att därefter analyseras i SPSS. För att få reda på hur tidningarna kan kopplas ihop med de ideal som råder idag har rubrikerna på framsidan studerats och vissa rubriker har lyfts fram som exempel på hur man gör läsaren uppmärksam på hur man bör se ut för att passa in i normen.
Resultat och slutsats
Resultatet visar att det övervägande temat är medicin och det minst förekommande är temat kost. Tidningarna skiljer sig inte åt i fördelningen av teman, varken -98 eller -08. Båda tidningarna har ungefär samma grad av vetenskaplighet inom vardera tema. Dock återfinns den högsta vetenskaplighetsgraden inom temat medicin. Vad det gäller benägenheten att larma så har den ökat i HÄLSA medan man i Må Bra inte kan se någon nämnvärd skillnad. Vetenskaplighetsgraden har sjunkit i HÄLSA medan ingen skillnad kan ses i Må Bra.
Innehållet i tidningarna kan kopplas till dagens ideal genom sina val av ämne och rubriker.
Undersökningen visar att viktiga aspekter för att generera en god hälsa enligt dessa tidningar är att man mår bra, är frisk och trivs med sig själv och sitt utseende. Vilket underförstått innebär att man är smal och har ett acceptabelt yttre. Det man skriver om är faktorer som ska hjälpa läsaren att uppnå detta och vad läsaren ska göra för att passa in i den idealbild som råder i dagens samhälle.
Place, publisher, year, edition, pages
2008.
Series
C-uppsats Hälsopedagogprogrammet ; 59:2008
Keywords
hälsotidningar, ideal, hälsa i media
National Category
Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-506OAI: oai:DiVA.org:gih-506DiVA, id: diva2:139322
Presentation
(English)
Uppsok
humaniora/teologi
Supervisors
Examiners
2009-01-222009-01-212009-01-22Bibliographically approved