Friluftsliv som en del av ämnet idrott och hälsa: En studie om lärares uppfattning om vad friluftsliv i skolan utgörs av och dess utvecklingsmöjligheter
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Outdoor education as a part of the subject physical education and health : A study of teachers perception of what outdoor activities in the school consist of and its posibility for development (English)
Abstract [sv]
Sammanfattning
Syfte och frågeställningar:
Syftet med min studie är att undersöka hur idrottslärare uppfattar friluftsliv som en del av idrott och hälsa och hur friluftsliv kan utvecklas i undervisningen. Frågeställningar jag vill få besvarade i min studie är:
- Vad är, och vad betyder friluftsliv enligt idrottslärare?
- Hur ser idrottslärare på möjligheten att utveckla arbetet med friluftsliv enligt läroplanen?
Metod:
För att besvara frågeställningarna har kvalitativa intervjuer använts. Intervjuerna är halvstrukturerade. Samtliga intervjuer har utgått från en intervjumall. Studien omfattar intervjuer utifrån ett bekvämlighetsurval av fyra lärare som arbetar på fyra olika grundskolor i olika typer av områden i Stockholmstrakten. Studien har som teoretiskt ramverk läroplansteori.
Resultat:
Resultatet visar att deltagande lärare i studien har en samstämmig bild av vad friluftsliv är, de anser att friluftsliv är en viktig del av ämnet idrott och hälsa. Det finns dock variation och skillnader i undervisningens innehåll beroende på lokala förutsättningar och lärarnas egen erfarenhet. Resultatet visar att lärarna i nuläget ser svårigheter att realisera friluftsundervisningen utifrån ett flertal ramfaktorer. Lärarna ser möjligheter i att utveckla friluftsliv genom att fånga elevernas intresse för naturen tidigt, och använda utemiljön för inlärning genom ämnesövergripande samarbeten och genom att använda ny pedagogik. Lärarna framhåller att elevers kunskap om och vistelse i naturen kan komma att bidra till bättre miljö och hälsa.
Slutsats:
Idrottslärarnas syn på friluftsliv och egen erfarenhet påverkar undervisningen, vilket stämmer väl överens med tidigare forskning. Ramfaktorer och resursfrågan påverkar inriktningen på friluftundervisningen på kort och lång sikt. Lärarna har en tilltro till utveckling av friluftsliv och möjligheter till att utveckla undervisningen och inlärning av kunskaper i skolans utemiljö genom bl.a. ämnesövergripande samarbeten och platsresponsiv pedagogik.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 38
Series
Examensarbete ; 2018:31
Keywords [sv]
friluftsliv, skolan, idrott och hälsa, idrottslärare, friluftsundervisning
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-5337OAI: oai:DiVA.org:gih-5337DiVA, id: diva2:1232530
Educational program
Idrott och hälsa, 120 hp
Supervisors
Examiners
2018-08-072018-07-112018-08-07Bibliographically approved