Ökar risken för psykisk ohälsa i samband med ökad användning av sociala medier?: En kvantitativ studie om hur ungdomar i årskurs 9 påverkas av sociala medier
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte
Syftet med denna studie var att undersöka om användningen av sociala medier medför en ökad risk för psykisk ohälsa hos pojkar och flickor i årskurs 9. Vi hade en hypotes att sociala medier leder till en ökad risk för psykisk ohälsa främst hos flickor.
Med hjälp av vår enkät hade vi som mål att besvara tre frågeställningar:
Hur ser användningen av sociala medier ut hos ungdomarna? På vilket sätt påverkas ungdomarna av sociala medier gällande kroppsideal? Finns det ett samband mellan användning av sociala medier och psykisk ohälsa oberoende av sömn, sociala förhållanden, relationer och kost?
Metod
Totalt deltog 69 elever, varav 32 flickor och 37 pojkar i åldrarna 15-16 år. Vi använde en kvantitativ metod i form av enkäter. Tanken med detta metodval var att vi under kort tid skulle kunna få ett relativt stort urval att besvara våra frågeställningar. Enkäten var utformad med 32 frågor, vissa med kryssfrågor och andra med fritext, dessa delades ut till två skolor i Solna. Analys av resultaten genomfördes med hjälp av programvaran SPSS. Oparat t-test användes för att analysera om det fanns någon signifikant skillnad mellan könen (signifikantnivån var satt till p < 0,05). Linjär regressionsanalys genomfördes för att undersöka om psykisk ohälsa har ett samband med sociala medier.
Resultat
Resultaten visade att sociala mediers bidrag till psykisk ohälsa endast utgjorde 3 %. Det var mer tydligt att majoriteten av andra påverkansfaktorer så kallade ko-variater oberoende av varandra hade större bidragande roll vad gäller risken att drabbas av psykisk ohälsa, än vad sociala medier hade. Okända faktorer som inte studerades utgjorde 66 % av den ökade risken för psykisk ohälsa. Gällande utseende kopplat till sociala medier uppgav 19 % av flickorna och 5 % av pojkarna att de känner sig missnöjda. Detta gav en signifikant skillnad mellan könen.
Slutsats
Utifrån resultaten drogs slutsatsen att det inte fanns någon koppling mellan risken för att psykisk ohälsa ökar i samband med användning av sociala medier samt att ingen signifikant skillnad finns mellan könen.
Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 40
Series
Examensarbete ; 2017:12
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:gih:diva-4920OAI: oai:DiVA.org:gih-4920DiVA, id: diva2:1112913
Educational program
Sports Science and Health Science
Supervisors
Examiners
2017-06-212017-06-202017-06-21Bibliographically approved